Blockchain

Az indiai jegybank visszavág: két minisztériummal a háta mögött tiltaná be a kriptókat

Bár márciusban a legfelsőbb bíróság határozata értelmében megszűnt az indiai kriptotilalom, egy meg nem nevezett forrás szerint a jegybank mellett most a kormány is lépne az ügyben.

Egy indiai kormányhivatalnok azt állítja, hogy két helyi minisztérium, valamint az ország jegybankja aktívan dolgozik egy olyan jogi keretrendszer megalkotásán, amely a kriptopénzek betiltását célozza meg a félszigeten.

Az indiai Moneycontrol hírportál augusztus 4-i jelentése szerint az ország hatóságai arra készülnek, hogy egy törvényjavaslaton keresztül betiltsák a kriptokereskedéseket lakosaik számára. Az oldal egy meg nem nevezett politikusra hivatkozik, aki azt állítja, hogy az Elektronikai és Információtechnológiai Minisztérium, a Jogi és Igazságügyi Minisztérium, valamint az indiai jegybank (RBI) éppen egy ilyen törvény keretrendszerének megalkotásán munkálkodik.

„Amint a parlament újra megkezdi munkáját, remélhetőleg [a törvény] iktatása is megtörténik” – jelentette ki a tisztviselő. A parlament legközelebbi ülésére augusztus végén, szeptember elején kerülhet sor.

A forrás kijelentette, hogy a kormány egy jogalkotási folyamat révén fontolgatja a kriptók betiltását – nem úgy, mint az RBI korábbi rendelete, amely a bankok és a kriptocégek közötti kapcsolatokat vágta el – hiszen ez még inkább kötelező jelleggel bírna. „Mindez egyértelműen definiálja majd a kereskedés törvényellenességét” – állítja a lapnak nyilatkozó személy.

Maguk sem tudják, mi van

Az indiai legfelsőbb bíróság még idén márciusban határozott úgy, hogy az RBI 2018 júliusában életbe lépett „kriptotilalma” alkotmányellenes, és az eredeti helyzet visszaállítására szólította fel a központi bankot. A döntést aztán a kriptotőzsdék India-szerte történő felvirágzása követte.

Ashis Singhal, az indiai CoinSwitch kriptováltó alapító-vezérigazgatója azt mondta, hogy a törvényjavaslat elfogadására nagyobb esély lett volna 2019-ben, mint 2020-ban. Mint mondja, azóta több változás is történt az indiai kriptoágazatban, remélhetőleg pozitívabb irányba.

Kriptomenedék a lezárások során

Bár India sok helyén továbbra is érvényben vannak a koronavírus-pandémia következtében márciusban bevezetett kijárási korlátozások, az ország kriptotőzsdéi masszív növekedésről számoltak be, ahogy a befektetők látóköréből is egyre inkább kikerülnek a hagyományos eszközök.

Az indiai CoinDCX kriptováltó az átlagnál tízszer több heti regisztrációt fogadott, miután az RBI tiltása megszűnt, illetve 47%-os növekedést könyvelhetett el 2020 első negyedéve során. A WazirX kereskedőplatform szintén hónapról hónapra gyarapodott. Ezenfelül az amerikai Coinbase kriptováltó is belépett az indiai piacra, kriptóról kriptóra történő konvertálásokat, és kereskedési szolgáltatásokat kínálva április óta.

A Moneycontrol azt mondta, „minden héten több millió dollárnyi ügylet zajlik le kriptopénzekben, a lezárások pedig csak tovább növelték a forgalmat.”

„Egyre több befektető talál menedéket a virtuális valutákban, ahogy a hagyományos eszközök egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a gazdaság egészségét illetően, tetézve mindezt a koronavírus-járvánnyal is.”

Kíváncsian várjuk, vajon az indiai parlamentnek az országban egyre nagyobb méreteket öltő koronavírus-járvány megoldása közepette lesz-e ideje néhány, még ilyenkor is unatkozó politikus butyuta elképzeléseivel foglalkozni.

A Cointelegraph alapján.

Kapcsolódó:

Source: https://www.bitcoinbazis.hu/az-indiai-jegybank-visszavag-ket-miniszteriummal-a-hata-mogott-tiltana-be-a-kriptokat/